Uniunea Europeană propune o nouă lege care va intra în vigoare începând cu anul 2025, iar sancțiunile pentru cei care nu o respectă sunt colosale. Mai exact, deșeurile textile vor fi reciclate în containere special amenajate, precum sunt cele pentru plastic, hârtie, sticlă sau metal. Această normă va fi impusă din cauza faptului că 95% din deșeurile textile sunt incinerate sau aruncate.
Nu vor mai exista deșeuri textile. Începând cu anul viitor, vom putea recicla hainele vechi în containere special amenajate precum sunt deja cele de plastic, hârtie, sticlă sau metal. Mai mult, anul 2025 va veni cu schimbări și în ceea ce privește modul în care producătorii vor recicla deșeurile, astfel că ei vor trebui să facă acest lucru pe propria cheltuială. Această schimbare vine după ce s-a constatat faptul că 95% dintre deșeurile textile din țara noastră sunt incinerate sau aruncate.
În medie, hainele au o viață scurtă. După ce au fost purtate, ele ajung să fie incinerate sau aruncate la gunoi. Studiile arată că aruncăm 11 kilograme de deșeuri textile, ceea ce înseamnă că purtăm o haină de 7 ori.
Prin urmare, oficialii europeni caută soluții pentru această risipă. Anul viitor vine cu o schimbare în ceea ce privește deșeurile textile, iar acestea vor putea fi aruncate într-un container separat de gunoi, la fel cum sunt cele pentru gunoaie menajere, plastic, hârtie, sticlă sau metal.
„Primăriile vor trebui să adauge în ciclul de colectare separată şi această nouă componentă, companiile vor trebui să asigure predarea separată a acestor categorii de deşeuri. Deşeurile textile reprezintă o provocare în ceea ce înseamnă reciclarea din cauza multitutidinii de materiale compozite care alcătuiesc produsul”, este mesajul transmis de Andrei Corlan, comisar general al Gărzii de Mediu, conform Observator.ro
CITEȘTE ȘI: Amenințarea UE care vizează direct România. Cei care vor încălca directiva uniunii vor suferi pedepse aspre
Producătorii de haine au resimțit deja noua schimbare ce va urma să fie impusă în anul 2025, astfel că ei sunt obligați de lege să semneze un contract cu o firmă de colectare a deșeurilor textile, iar costurile sunt suportate de ei.
„Încă de la început deşeurile textile au fost reciclate, puse separat, şi apoi date către o firmă care se ocupă de asta. Poate să varieze între câteva sute de euro şi dus câte o mie. Am colaborat cu o şcoală care a luat diferite deşeuri textile pentru proiecte cu copiii au mai fost date pentru umplut diverse obiecte, perne”, a declarat Emilia Tudoran, designer vestimentar, conform sursei citate anterior.
Cine nu respectă legea reciclării textilelor riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 60.000 de lei.